Skip links

Yangın Tesisatı

Çağrı Merkezi

+90(212) 603 6580

Yangın Tesisatı

YANGIN TESİSATI

Ülkemizde ve dünyada Yangın felaketi nedeniyle ciddi miktarlarda can ve mal kaybı meydana gelmektir. Yangın ne zaman ve nerede başlayacağı belli olmayan ve ne kadar süreceği de önceden kestirilemeyen bir felakettir. Yangın da can ve mal kaybını önlemenin 1. koşulu yangının çıkmasını önlemek ve buna uygun tedbirleri almaktır. 2. koşulu ise yangın çıktığında erken müdahale ederek yangının büyümesini ve yayılmasını önlemektir.

Yangının söndürülmesini sağlamak ve yangın esnasında insanların güvenli bir şekilde binadan tahliyesi için gerekli önlemleri almak yapı sektöründe mekanik tesisat alanına giren bir uzmanlık alanıdır.

19.12.2007 tarihinde yürürlüğe giren “Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik” sonucu Türkiye genelinde yangın güvenliği ile ilgili binalarda çeşitli önlemler alınması gerekmektedir.

Dwg mühendislik olarak bu yönetmeliğe ve diğer ülkelerin yangın standartlarına uygun projeler üretiyoruz.

Binalarda farklı modellerde yangın tesisat türleri vardır. Bunlar sulu ve kuru sistemler olarak 2 ye ayrılır. Farklı modellerde yangın tesisat hesapları bulunsa dahi genel olarak tesisatlar kuru ve sulu sistem olarak ikiye ayrılır. Her iki sistem de yangını söndürme konusunda etkili olur. Kuru sistemler daha çok su sızıntısı veya donma ihtimali bulunan yerlerde kullanılır. Bu yerlerde kuru sistemlerin kullanılması oldukça avantaj sağlar. Hava, azot, CO2 ve benzeri gazlar bulur. Yangın anında su akışı sağlanarak söndürme yapılır. Yangın tesisatı hesabı oluşturularak herhangi bir yangın durumunda olayın çok fazla büyümemesi sağlanabilir. Bu tesisatlar, yangınlara karşı alınabilecek en etkili önlemler arasında yer alır.

Bir yangın tesisatında çok sayıda malzeme kullanımı yapılabilir. Genel olarak kullanılan malzemeler tesisatın türüne bağlı olarak değişiklik gösterir. Çünkü iş ve yaşam alanlarında kullanılmak üzere tasarlanan farklı yangın tesisatı modelleri vardır. Bununla birlikte yangını söndürmek için su harici şeyler de kullanılabilir. Sistemin de kullanılacak şeye bağlı olarak değişmesi mümkündür. Köpük ve benzeri şeyler ile çalışan yangın söndürme tesisatları da vardır. Temel olarak bütün yangın tesisatlarından sprinkler valfı veya buna benzer bir şey vardır. Bu valf yangın anında otomatik açılır. Aynı zamanda su veya köpük ve benzeri şeylerin püskürtülmesi içinse sprinkler başlığı ve benzeri bir başlık bulunur. Tesisatın önemli malzemelerinden bir tanesi de boru sistemi ürünleridir. Yangın söndürmede kullanılacak olan madde, borular aracılığı ile bina genelinde dolaşır.

DUMAN KONTROL VE TAHLİYE SİSTEMLERİ

Duman kontrol ve tahliye sistemlerinin amacı can güvenliğini sağlamaktır. İnsanların yangın mahallini terk edinceye kadar solumun yaparak yaşayabileceği bir hava kalitesi sağlayabilmektir. İnsanların olası bir kaos haline girdiklerinde dumanla karşılaşmamaları, görüş mesafelerinin azalmaması ya da solunum zorluğu çekip kaçarken hayatlarını kaybetmemeleri için merdiven çıkışları, asansör holleri gibi alanlara duman girmesi engellenmelidir.

Birçok binada sprinkler sistemleri, yangın algılama sistemleri, söndürme sistemleri ya da yangını pasif engelleme sistemleri bulunmaktadır. “O zaman duman kontrolü yapılmasına ne gerek var?” diye düşünülebilir. Ancak yangınlarda dumandan zehirlenerek ölen insanların sayısı yanarak ölen insanların sayısından çok daha fazladır. Bu yüzden aslında duman yangından, alevden çok daha risklidir.