Skip links

Klima ve Havalandırma

Çağrı Merkezi

+90(212) 603 6580

Klima ve Havalandırma

MEKANİK HAVALANDIRMA Bir motor gücü ile yapılan havalandırma çeşididir. Mekanik havalandırma sistemleri, taze havanın mekanik olarak ortama verildiği, egzoz havasının mekanik olarak emildiği havalandırma sistemleri olarak da tanımlanabilir. Mekanik havalandırmada hava dağılımı ve yönlendirilmesi üç şekilde yapılabilir: Basınç sistemi, vakum sistemi veya dengelenmiş sistem.  KLİMA SANTRALİ Klima Santrali, atmosferden alınan taze havanın çeşitli şartlandırmalardan sonra alana gönderilmesini sağlayan cihazdır. Klima santrali çalışma prensibi dahilinde bölgeye taze hava verilmesi, sıcaklık ve nem oranının ayarlanması, havanın toz ve parçacıklardan arındırılması söz konusudur. Karışım havalı, Isı geri kazanımlı, Taze havalı, Hijyenik klima olarak klima santrali çeşitleri vardır. Klima santrali nasıl çalışır sorumuzun her sistem için farklı bir cevabı vardır. Ancak genel olarak bütün klima çeşitlerinde; damper motoru (taze hava ve egzoz veya karışım) filtre, ısıtma serpantini, soğutma serpantini, vantilatör ve aspiratör bulunur. Bunların haricindeki farklı bölümler, kullanım amacına ve santral tipine göre farklılık göstermektedir. FANCOİL Fan coil sistemi esas olarak tamamen sulu bir sistemdir. Bir merkezde hazırlanan sıcak su ve soğutulmuş su, bina içine dağıtılmış fan coil cihazlarına dağıtılır. Sıcak su bir sıcak su kazanında, soğuk su ise su soğutma grubunda (chiller) üretilir. Fancoil cihazları bir fan ve ısı geçiş yüzeyi olarak serpantin içeren elemanlardır. Fan yardımı ile odadan alınıp, serpantinler üzerinden geçirilerek ısıtılan veya soğutulan hava tekrar odaya üflenir. Serpantin içinden soğuk su geçiyorsa soğutma, sıcak su geçiyorsa ısıtma yapılır. Dönüş borularıyla merkeze dönen su burada tekrar ısıtılıp/soğutularak sirküler ettirilir. Bu amaçla dolaşım pompaları kullanılır. Bilhassa çok odalı binalarda ve kanal geçirmek için yeterli hacmin bulunmadığı uygulamalarda tercih edilir. Özellikle otel, hastane, ofis ve yüksek katlı konutlarda kullanılmaktadır. Fancoil üniteleri cam önlerine, asma tavan içlerine ya da tavan altına ve döşeme içlerine konabilir. Buna göre farklı fan coil tipleri geliştirilmiştir.  NEMLENDİRİCİ Buharlı nemlendirici bir klima santralı veya hava kanalına güvenilir buharlı nemlendirme sağlamaktadır. Montajı, kullanımı ve servisi kolaydır. Buharlı silindirler gelişmiş su kalitesi yönetimi sayesinde benzer modellerden üçkat daha uzun süre dayanır. Suyun mineral içeriği hassas bir şekilde izlenir ve kontrol edilir. Yüksek mineral içeriği olan su tahliye edilir ve sadece gerektiği kadar taze su eklenmeli. Böylece tortu birikmesi en aza indirilir ve sıcak taze su için gerekli enerji miktarı azaltılır.

GİZLİ TAVAN TİPİ KANALLI KLİMALAR

Kanal ve menfezler yardımı ile hava dağılımı sağlayan klima türlerine kanallı tip klima denmektedir. Merkezi ısıtma ve soğutma sistemi kategorisi içinde yer alan kanallı tip klima, iç üniteleri tavan arası boşluğuna gizlenerek monte edilir. Bu nedenle mekanlarda hoş bir görünüm sağlar.
Taze hava alma özellikleri olduğundan yüksek konfor şartı sağlanması istenen mekânlarda tercih edilirler. Doğru projelendirilmiş bir kanallı tip klima uygulamasının neticesinde mekânınızda sadece dekoratif üfleme ve emiş menfezleri görünür.

MERKEZİ TAM HAVALI KLİMA SİSTEMLERİ

Isı transferi akışkanı olarak hava kullanılan sistemlerdir.HVAC ekipmanı merkezi olarak yerleştirilmiştir.Tam havalı sistemler soğutulmuş ve nemi alınmış havayı şartlandırılmış odaya yollayarak duyulur.Ve gizli soğutma,ısıtılmış havayı şartlandırılmış odaya yollayarak ısıtma yapar.Tam havalı sistemler havayı filtreleme ve taze hava verme özelliğine sahiptir.

AVANTAJLARI

  • Büyük Filtrasyon, koku, ses, ısı, nem kontrolünün rahat ve istendiği gibi yapılması
  • Elektrik, drenaj ve boru bağlantılarının dışarıda olması ve bakımı için hasar bölgesinin bulunması
  • Egzoz gerektiren alanlarda, kontrolümüzde temiz hava girişine imkan verir.
  • Dış havanın oda sıcaklığından düşük olduğu halinde dış hava ile soğutma imkanı vardır.
  • Mekanda pozitif basınç oluşturarak toz ve koku girişini engeller

DEZAVANTAJLARI

  • Kanallarda hava balansının yapılması zordur.
  • Fanlarda önemli ölçüde enerji harcar.
  • Merkezi cihaz arızalandığında tüm sistem durur.

KLİMA SİSTEMLERİ

Klima Sistemleri son zamanların popüler soğutma sistemleri arasına girmiş durumdadır. Klima Sistemleri ile normal klima şeklinde çalıştırmak mümkün.
KLİMA, sistemleri kapalı bir bölmenin sıcaklığının, nemliliğinin ve hava hareketlerinin, dışarıdaki koşullardan bağımsız olarak denetlenmesinde kullanılmaktadır.
Klima sistemlerinin tasarımında, birçok koşulun göz önüne alınması gerekmektedir. Sistem seçiminde göz önüne alınması gereken pek çok kriter olmakta. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Konfor
  • Servis bakım sıklığı ve kolaylığı
  • İşletme kolaylığı