Skip links

Isıtma Tesisatı

Çağrı Merkezi

+90(212) 603 6580

Isıtma Tesisatı

Kat kaloriferi nedir?

Villa ve/veya küçük kullanım alanlı binaların ısınma ihtiyacını gideren sistemlerdir. Kat kaloriferi sistemi, daire veya villa bazında ısınan suyun borular aracılığı ile radyatörlere ulaştırılması ve ısı aktarımı sayesinde ortamın ısıtılması prensibine dayanır. Kat kaloriferi, tek kazanla fiyat, verim ve ömür değerlendirilmesinde avantaj sağlar. Doğalgaz veya sıvı yakıtla da çalışabilen kat kaloriferleri, kazan + boyler + otomatik kontrol sisteminden oluşan ısıtma sistemleri, ısıtma ve kullanım sıcak suyu birlikte üretebilir. Sıcak suyun istenmemesi durumunda sadece ısıtma amaçlı kullanım imkanı da sağlamaktadır.

 CROSSLİNK KOLLEKTÖRLÜ SİSTEM

– Klasik kalorifer sistemlerinde çekilen dört veya daha fazla kolon hattı yerine mobil sistem sayesinde sadece bir kolon hattı çekilir.
– Klasik sistemlerde birçok kolon hattı olması ve her hat için zemin betonunun kırılması gibi zaman alan işler de mobil sistem sayesinde büyük ölçüde azalır. Kolon ve branşmanlar, mekanlarda kullanım alanlarını daraltmakta ve estetik açıdan kötü bir durum oluşturmaktadır. Mobil sistem ile bu kötü durum ortadan kalkmaktadır.
– Mobil sistem uygulamalarında borular koruyucu kılıf içerisinden geçirilip radyatör ve kolektör bağlantıları sıva üstünde kaldığından ileride meydana gelebilecek arızalar kolayca müdahale edilerek ortadan kaldırılabilir.
– Dekoratiftir, daire içinde gözü rahatsız eden radyatör borulaması görülmez, mekanlarda kullanım alanını daraltmaz.
– Her katta ana kolondan her bir radyatöre ayrı gidiş-dönüş boruları döşendiğinden kritik hattın boru uzunluğu, dolayısı ile basınç kayıpları azalır. Kat içi borulamalarda fittings kullanılmadığından lokal akış kayıpları düşüktür.
– Plastik borunun hasar görmesi durumunda, koruyucu spiral kılıf içindeki boru çekilir ve yeni boru itilir. Borunun geçtiği yerleri kırıp açmaya gerek kalmaz. Ayrıca boru değişimi sırasında sadece kollektördeki ilgili hattın gidiş-dönüş vanaları kapatılarak konuttaki diğer odaların ısıtması kesilmez.

YERDEN ISITMA SİSTEMİ

Yerden ısıtma sistemi, mekandaki ısı kayıplarını, zemin betonu içindeki borularla ısı kaynağından aldığı enerjiyi zemin altına yayarak dağıtan, zemini dolayısı ile ortamı ısıtan bir ısıtma sistemidir. Ülkemizde 1980 yılından sonra bu yöntemin uygulanmasına geçilmiştir ve binlerce metrekare yerleşme sahası halen bu sistemle ısıtılmaktadır. Sistemde gerekli ısınma kırk ila elli santigrat derecelik ılık su ile sağlanmakta, her cins katı ya da sıvı yanar madde, güneş ışınlarının emilmesi, ısı pompası, güneş enerjisi entegre sistemi gerekli olan enerji ihtiyacını karşılamaktadır. Yerden ısıtma sistemi ile homojen bir ısı dağılımı sağlar. Odalar arasında ısı farkı hemen hemen hiç yoktur. Klasik ısıtma sistemlerinde görülen tavanda ısı birikmesi bu sistem içim söz konusu değildir. Isı, bina yapı elemanların depolandığı için ısıl konfor ani ısı değişimlerinden çok fazla etkilemez.

Yerden ısıtma sistemi, zemin betonu içindeki borularla ısı kaynağından aldığı enerjiyi zemin altına yayarak dağıtan, zemini dolayısı ile de ortamı ısıtan bir ısıtma sistemidir. Sistemde ısı bütün bir döşeme sahasından yayılmakta ve oda içinde homojen bir ısı dağılımı sağlanarak insan yapısına en uygun ve en ekonomik ısınmayı temin etmektedir. Yandan radyatör sistemlerinde uygun oda sıcaklığını sağlayabilmek için kazan suyu sıcaklığının yetmiş ila doksan santigrat dereceye ulaşması gerekirken, yerden ısıtma sisteminde kazan suyu sıcaklığı maksimum elli santigrat derece olur. Radyatör ile ısıtmada, radyatör panellerinin sıcaklığı elli beş-altmış santigrat dereceye kadar ulaşırken, yerden ısıtma sistemlerinde konforlu bir ısınma için zemin sıcaklığı yirmi sekiz santigrat derece civarlarında.

Merkezi ısıtma sistemi nedir sorusunun yanıtı en temel tanımı ile birlikte tüm binanın dairelerinde eşit şekilde ısıtma sağlanmasıdır. Böylece tüm apartman dairelerinde aynı ısı ve sıcaklık elde edilmektedir. Ayrıca binanın yalıtımı yapılmışsa, bu durumda merkezi ısıtma çok daha iyi verim sağlamaktadır.

Merkezi ısıtma yönetmeliği kapsamında belirtilen tanımlara göre ise; bir merkezden ısıtmanın elde edilmesi ve bunun tüm binalara dağıtılması şeklinde açıklama yapılmaktadır. Yani binanın çeşitli bölümlerinin bir merkezden borular vasıtası ile dağıtılan sıcak suyun ya da buharın ısınma sağlamasıdır.

Merkezi ısıtmanın çalışma yöntemi ise tek bir merkezde yani kazandaki enerjinin dairelerde yer alan radyatörlere sıcak su vererek radyatörlerin ısınması ve haliyle bu ısının evi de ısıtmasıdır. Başka herhangi bir işlem yapmaya gerek kalmadan evlerin ısınma ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Kullanılan akışkanı ise yöneten kazan ve boru tesisatı tek gerekli olan araçlardır. Aynı şekilde her zaman yeni su kaynağı da sağlamak gerekmez çünkü sistem içerisindeki sirkülasyon sayesinde borular ve kazanın sayesinde ısınan su sürekli dolaşmaktadır. Böylece su kaynağı konusunda da tasarrufludur. Merkezi ısıtma ayrıca kömür ya da doğalgaz ile çalışabilmektedir.